min nya hobby, haha

då var en av 3 läxor avklarade eller ja den blev ju färdig för ett ganska bra tag men det tog typ hela dag, usch tvi och blä! haha just nu väntar jag typ bara på att klockan ska bli 5 i 12 för då börjar the big bang theory, så himla roligt!

i morgon vet jag inte riktigt vad jag ska göra, hela familjen hemma :D
pusshej<3

Stina Elgtberg Kungsmadskolan

Referat HT-11 Växjö

Referat om människans utveckling

 

Hur kommer vi att se ut i framtiden? Detta var en av det största frågorna som Frank Rüler i från Syrien ville ha svar på.

I ett avsnitt av vetenskapensväld program 9 följer SVT 1 deras forskning. Programmet sändes måndagen den 17 oktober och finns fortfarande att se på www.SVTplay.se.

 

Frank och hans forskar team undersöker mumier som är många 1000 år gammal, han tror att om man vet hur vi såg ut för så längesedan och sedan jämför det med hur vi ser ut i dag kan vi få fram hur vi kommer se ut framtiden. Han säger också i programmet att om man inte bara väljer att studerar mumier utan också skelett, historiska källor och databaser kan man få fram ett bättre och säkrare svar på det frågor som han har.

 

Som jag nämnde så är har frank bildat ett forskar team för att på bästa möjliga sätt kunna läsa ut hur vi uppförde oss och såg ut för många hundra år sedan. Han valde medlemmarna för att dom alla hade en sak gemensamt, dom vill veta mer om den genetiska förändringen som har och som fortfarande pågår i alla våra kroppar. Hans teamet består av:

*Frank Rüler, som fungerar som en slags ledare för gruppen, utbildad evolutionsmedicinare.

*Lena Öhström, hennes uppgift är att på ett säker sätt kunna undersöka mumier utan att dom ska ta skada. Utbildad Läkare och jobbar nu även som forskare.

*Roger Seiler, han jobbar främst med att undersöka mumiernas munnar för att kunna jämföra det

med dagens munnar. Utbildad tandkirurg och medicinhistoriker.
*Kaspar Staub, specialist inom databaser, utbildad idéhistoriker.

 

Ett tydligt exempel på förändring på våra kroppar är lårbenet, berättar Frank. Det var blivit mindre och mindre och anledning till detta kan vara att vi inte jobbar lika hårt fysiskt längre. Så är det alltid bra att utvecklats? Frågar Frank sig själv.

 

Databasexperten Kaspar berättar om hur människokroppen har förändras med takt som vårt samhälle har förändras ett exempels om han tar upp är det här med fetma. Förr i tiden var fetma ett tecken på rikedom, att man hade råd att äta sig mer än mätt och att man inte behövde jobba sig av med energin och man blev ju då så klart fet. Nu mera är det tvärtom den som har bra med pengar behöver kanske inte jobba lika mycket och har då mer tid till träning och nyttigare mat, medan en fattigare inte har lika stor fritid och kanske då i stället prioriterar saker som familj istället för

Stina Elgtberg Kungsmadskolan
Referat HT-11 Växjö

 

träning. Han tar också upp den föreningen som säger att dagens medellängd är mycket längre än på tex 1800-talet. I snitt skiljer det ca 15cm, mellan 1875 och 2011. kaspar är också mycket intresserad över hur vår nya levnadstandad har förändrat våra kroppar. Som tex så hade arbetarna lägst kroppsindex medan studenterna hade de högst kroppsindexet

 

Frank själv tycker det är väldigt viktigt att hans forskning inte förknippas med rasforskning. Han behandla därför alla kvarlevor med stor respekt, oavsett hur gamla dom är, var dom kommer i från och om det är kvinnliga eller manliga kvarlevor han jobbar med.

 

Reportern Malin Attenfall som har jobbat med inspelningen av detta program berättar om hur frågor som :

Hur brist på kroppsarbete redan gjort oss tunna hur kommer det då bli om 1000år när vi har ännu mindre anledning att röra på oss.

Och om ingen som bär på ett sjukdomsanlag dör ut hur påverkar det mänskligheten på långsikt.

Detta är frågor som teamet gärna bollar runt med men att ingen riktigt har något svar på dom.

Lena Öhström tror att vi kommer att få se en ökning av sällsynta sjukdomar, sjukdomar som tidigare utplånats kommer nu att föras vidare.

Frank kan också se en bra förändring tack vara vårt nya samhället. Han säger ”i och med att vi reser mycket mer nu och blandar oss med i storsätt hela jordens befolkning får vi en större genetisk blandning, vilket kan leda till att vissa egenskaper blir mer och mer lika igen”. Han säger att det alltid handlar om olika krafter och motkrafter.

 

Lena beskriver det hela som ett väldigt stort experiment som ingen riktigt vet hur det kommer att sluta.

 

Reportaget är redigerat av Fredrik Werner och Per Hansson, och fotton tagna av Arne Ohlin

 

 

 

 

     

 

 

 

Stina Elgtberg Kungsmadskolan
Referat HT-11 Växjö

Magnus Ladelås

Våren 2011 togs beslutet om att man skulle öppna Magnus Ladelås grav för att kunna studera hans benrester för att få se hur han levde och hur han mådde. I andra delen av pogrammet vetenskapensväld avsnitt 9 få vi förja med när dom för första gången öppnar upp Magnus Ladelås grav.

 

Magnus ligger begrav i mitten av Stockholm i Riddarholmskyrkan och reporten Christian Arnet berättar om hur den medeltida kungen som grunden till riket sverige i mitten av 1200-talet.

Magnus var under denna tiden mer känd som Magnus Birgersson, Magnus historia vet vi inte så mycket om för att det mesta av medeltidens källor brann upp men slottet Tre Kroner 1697. berättar Christian.

 

Magnus far Birger Jal grundade Stockholm 1252, han såg också till så att alla levde under samma kung och under samma lagar, säger reportern. Birger själv ligger begrav i en annan kyrka som ligger i Västergötland hos sina förfäder. Han berättar också att det i graven ska ligga 7 människokroppar , två kvinnor och 5 män, alla begravda mellan åren 1290 och 1360.

 

Arkeologen Marina Vretemark berättar att man tackvare historiskakällor redan vet vilka en del av de här personerna är som blandannat, Magnus fru Drottning Hellig, man vet också att en till kvinna ligger i graven, och man förmoda då att det är deras dotter Rikissa. Christian berättar även om hur man tror att även Magnus äldre bror Valdemar kan ligga begravd i samma grav. Och Arkeologen Marina berättar då att man genom att undersöka benresterna kan få fram hur dom här personerna är släckt och då säkert få veta vilka som finns i graven.

 

Graven täcks av ett lock som enligt Christian vara ända i från 1572, och väger 1,5 ton, förberedelserna har pågått länge för att man säkert ska veta att ingenting kommer gå fel och att man inte skadar någonting under öppningen av graven, förklarar Christian.

 

Vem var då Magnus Ladulås?

Christian berättar att Magnus föddes ca 1240 och dog i en ålder på ca 50år och dog 1290. han gifte sig med Hellig Von holgstane och dom fick minst 6 barn tillsammans. Magnus hade fyra bröder och hans bror Valderman var den förste att utses som kung av deras pappa Birger. Arkeologen Marina berättar om hur Birger inte riktigt hann slutföra det han började på, men att det var där som Magnus tog över. En av de mest omtalade saker som Magnus gjorde var den så kallade adslösstadja,

Stina Elgtberg Kungsmadskolan

Referat HT-11 Växjö

det är ett dokument berättar Christian och den innehåller blandbannat en förnyelse av det lagar som Birger införde. Och det finns också ett historiskt viktigt förbud, kallats våldgästning. Det är också här dubbningen av riddare infördes. Om man ställde upp som riddare skulle man inte längre behöva betsla skatt, om man då i gengäld ställde upp med häst och vapen så fort kungen bestämde att dom skulle kriga. Det bildades då ett samhälle som vi i dag kallar för stoltsamhälle berättar Christian.

 

Så varifrån kommer då namnet Ladulås och vad betyder det?” frågar Christian sig själv. Han svarar sedan att en möjlighet kan vara att det är en försvenskad variant av hans mammas släktnama av ladislav eller vladislav. En annan filosofi kan man hitta i den lilla så kallade ringkrönikan, där står det att han fick namet för att han hjälpte bönderna genom att sätta lås på deras lador, i ett försök för att få bönderna tt känna sig trygga. Detta gör ju så att man får en ganska positiv syn på Magnus men det fans också en annan mer rå sida av Magnus. Och arkeologen Lin Annerbäck berättar att han avrättade de människor som inte ville göra som han sa åt den att göra.

 

När man öppnar hans grav kan arkeologen Maria tydligt se att Magnus var en lång person men man kan också se att Magnus var en väldigt sjuk person, för att få veta mer exakt vad för sjukdomar som Magnus led av så skickas benen till sjukhuset för röntgen. Läkarna ser då att Magnus var en väldigt sjuk person, läkarna har aldrig tidigare sett en så hårt åtgången person, berättar reportern Christian . Han berättar även att man tidigare trott att Magnus varit sjuk i turbakulås, men att man nu efter undersökningen mer tro på att det kan har rört sig om cancer.

 

En annan upptäckt som man också gör är att de medeltida benresterna är mycket mer kompaktare än dagen skelett, så problem som benskörhet var troligen inte lika vanligt för så längesedan säger arkeologen Maria.

 

Genom att undersöka drottning Hellig var runt 60-70 år när hon dog vilket var ganska gammalt på denna tiden, och konstigt nog så ser hennes skelett friskare ut än vad kvinnors skelett är i dag i samma ålder. Men man upptäcker också en annan grej när man undersöker hennes skelett, hennes ena höftkula har vuxit fast på fel sätt vilket betyder att drottningen haltat i stortsätt hela sitt live, förklara arkeologen Maria. Hon upptäcker även en skillnad på dom båda kvinnornas kranier om man jämför dom med männens, kvinnornas kranier är mycket avlångare än männen och detta har man gjort medvetet. Och detta beror på att man knöt en speciell mössa runt huvudet på flickor från att dom var barn , så när huvudet behövde växa var bakåt det ända håll som gick, på grund av mössan, för klara arkeologen Maria .

Stina Elgtberg Kungsmadskolan

Referat HT-11 Växjö

 

Så genom att gräva upp Magnus grav kan man hitta massor med ny information än vad man tidigare visste och tackvare dagen teknologi ska man nu försöka få fram en bild på hur man tro att han såg ut. Och om detta skulle lyckas skulle vi i Sverige bli dom första som klara det i hela välden, avslutar arkeologen Maria med.

 

Reportaget är redigerat av Christian Arnet

Foton tagna av Henirik Nordin och Martin Wanngård


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0